Jos varpaat tai kantapää kurkkivat sandaaleista yli, johtuu se joko sandaalista tai pukijasta.

Sandaaleihin pätee sama kuin umpikenkiin, käyntivaraa pitää jättää. Zigentin Saila muistuttaa, että käyntivaraa voi sandaaliin jättää hiukan vähemmän kuin umpikengässä, mutta silti vähintään 0,5 cm pisimmästä varpaasta.

– Tärkeää on, että kantapää on oikeassa kohdassa. Sen olisi oltava riittävän takana, mutta ei yli reunan. Jos sandaalin pohjallisessa on muotoiluja, niin kannattaa katsoa, että muotoilut ovat oikeassa kohdassa eivätkä paina varpaita tai kantapäitä.

Kenkiä kaupassa sovitettaessa pitää tunnistaa, millä sandaalin remmillä on väliä istuvuuden kannalta. Jos jalka liikkuu pituussunnassa, on ylin remmi liian löysällä. Jos taas jalka pääsee liikkumaan sivusuunnassa, säätäminen tapahtuu etummaisista remmeistä.

 

Istuvuuden ja turvallisuuden kannalta on tärkeää, että varpaat eivät missään jalan asennossa tule kengistä ulos. Sandaaliin voi jättää hiukan vähemmän käyntivaraa kuin umpikenkiin, mutta kuitenkin vähintään 0,5 cm pisimmästä varpaasta.

Sovittaminen on helpointa aloittaa takaremmistä laittamalla kantapää oikeaan kohtaan. Kun takaremmi on kerran säädetty oikein, ei sen säätöihin sen jälkeen yleensä tarvitse kajota.

– Jos koekävelyllä varvas tulee yli, niin kannattaa tarkistaa kantapään paikka, kengän koko tai malli. Jos jalka on oikeassa kohdassa mutta varvas tulee päästä yli, niin silloin kenkä on liian pieni tai väärän mallinen. Kaikki mallit eivät käy kaikille, Zigentti muistuttaa.

Esimerkiksi kapeajalkaisella jalka pyrkii tulemaan sandaalista läpi. Malli ei ole sopiva, jos säädöt eivät riitä. Leveäjalkaisen taas kannattaa tarkistaa, ettei sandaalin sivussa ole mitään, joka painaa jalkaa ja aiheuttaa känsiä.

– Jos sandaali on liian pieni, niin liian pienelle ei voi tehdä säädöillä enää mitään. Hiukan liian isoa voi vielä säätää paremmaksi.

Rintavajalkaiselle Zigentillä on vinkki.

– Jos säätövara remmeissä ei riitä, on remmien jatkaminen suutarille pikkujuttu.

Remmisandaalissa kenkä puetaan ja riisutaan yläremmiä avaamalla. Takaremmiä ei kannata kiskoa turhaan, jottei se veny ja siitä lopu säätövara.

Pue sandaali yläremmistä avaamalla

Kun sandaalin säädöt on koekävelyssä saatu kohdalleen ja kenkä on ostettu, niin siitä eteenpäin sandaali riisutaan ja puetaan yläremmiä käyttämällä. Yläremmi antaa myös pelivaraa, sillä jalka on eri vuorokauden aikoihin eri kokoinen. Aamulla jalka on pienimillään, illalla suurimmillaan.

– Kun pukee sandaalin yläremmiä avaamalla, niin sandaalin saa automaattisesti oikealle kireydellä riippumatta jalan turvotuksesta tai vaikka sukasta.

Sandaalin pohjassa olevien varvas-, kanta- tai jalkaholvin muotoilujen on osuttava jalassa oikeisiin kohtiin. Kenkä voi olla kooltaan oikea ja muutenkin ihana mutta silti epäsopiva omaan jalkaan. Sovitettaessa sandaalillakin olisi tehtävä kunnon koekävely ennen ostopäätöstä.

Zigentin Saila tietää, että varsinkin molemmista päistä auki olevissa sandaaleissa houkutus ostaa liian lyhyet kengät on suuri. Moni ajattelee, ettei sillä ole niin väliä, jos varpaat tai kantapää tulevat hiukan yli. Mutta onhan sillä.

– Kengässä oikeiden kohtien pitää osua jaloissa oikeisiin kohtiin. Jos esimerkiksi potkaistava sandaali on liian pieni, sitä pitää varpailla kipristellä, että kenkä pysyy edes mukana. Vaikka kuinka saisit halvalla alekopasta kivat mutta huonosti istuvat sandaalit, niin jätä seuraavalle, jolle ne ovat sopivammat.