Kenkämyyjät eivät yleensä lupaa minkään kengän pitävän liukkaalla. Siihen on syynsä.

Kenkien uudet pohjamateriaalit ovat koko ajan parempia, mutta samalla keliolosuhteista tulee jatkuvasti vaativampia. Sitä on Suomessa tutkittukin, miten sade ja nollan ympärillä sahaavat lämpötilat lisäävät liukastumisriskiä.

– Nykyään käytännössä kaikki asiakkaat kysyvät kenkäkaupassa myyjältä talvikenkien liukkaudesta. Luvata ei voi mitään. Itse olen hiukan huumorilla käyttänyt sanontaa, että sellaista kenkää ei olekaan, jolla ei kaatumaan pysty, Zigentin Saila sanoo.

Jalankukijan pystyssä pysymiseen liukkaalla kenkä on tärkeä mutta ei ainoa tekijä. Moni tarvitsisi esimerkiksi uudet silmälasit.

Tässä Zigentin neljä tärppiä liukkauteen.

1. Kengän pohjamateriaali on aina kompromissi

Lumella ja jopa jäällä pitävä pohja olisi periaatteessa helppo tehdä, mutta riittävän pidon liukkaalla takaava pehmeä pohja ei kestäisi käytössä.

Laatukengän pohjan pitää olla samanaikaisesti

  • riittävän tukeva, joustava, taipuisa, kevyt ja pehmeä
  • hyvin iskuja vaimentava ja lämpöä eristävä
  • vaihtelevaa säätä ja rasitusta sekä jatkuvia lämmön- ja kosteuden vaihteluita kestävä
  • kemiallista ja muuta rasitusta kuten tiesuolaa ja sepeliä kestävä.

Valmistajille taas on tärkeää, että

  • kengänpohjiin tarvittavia materiaaleja on helposti saatavissa ja materiaalien hinta pysyy järkevissä rajoissa
  • pohjamateriaalien on laatukengissä oltava myös ekologisesti kestäviä ja niiltä vaaditaan EU:ssa myös, että eivät jää jätteeksi, vaan maatuvat tietyssä ajassa
  • pohjamateriaalit ovat värjättävissä eri väreihin, mutta ne eivät saa värjätä lattioita.

Monet kengän tärkeät ominaisuudet ovatkin ristiriitaisia hyvän liukkaan kelin pidon kanssa. Kaikkea ei ole mahdollista saada samaan kenkään. Nastakengät pitävät tietysti parhaiten silloin kun on kaikkein jäisintä, mutta harva kävelee koko ajan jäällä.

2. Kengän pitävyyttä ei näe silmillä eikä sitä pysty päättelemään sormillakaan

Kenkäkaupassa myyjä pääsee yleensä helpommalla, kun hän esittelee asiakkaalle vain pitäviltä tuntuvia tai sellaiselta näyttäviä kenkiä.

Kenkäkauppiaat tietävät, että asiakas ei yleensä edes suostu sovittamaan kenkiä, jotka haastavat näitä ennakkokäsityksiä. Tilanne johtaa helposti siihen, että kaupan valikoimissa on sitten vain kenkiä, jotka tuntuvat ja näyttävät pitäviltä.

Yleensä nahkean tuntuinen pohja pitää paremmin kuin kovan ja liukkaan oloinen, mutta ei aina. Aistinvaraisesti kaupan hyllyllä tai verkkokaupan valokuvista kenkien pitoa on lähes mahdoton päätellä.

Pohjan karkea kuvio tai tahmea tunne ei automaattisesti tee kengästä pitävää talvikenkää, koska

  • ”traktorinrengaskuvioinen” pohja saattaa olla todella liukas, jos pohjamateriaali kovettuu pakkasessa
  • myös sellaisessa pohjassa, joka tuntuu sormin kokeiltaessa sileältä, voi olla hyvät kitkaominaisuudet ja erinomainen pakkasenkesto
  • kengissä voi olla valmistuksen yhteydessä pohjien irrottamiseen muotista jäänyttä silikonia, joka kuluu pois kenkien ensimmäisellä käyttökerralla
  • karkea kuviointi voi jopa heikentää kengän pitoa, kun pohjassa on vähemmän maahan ottavaa pinta-alaa tai kuviointi kerää lunta.

Vaikka uusia kenkiä sovittaessa ei kenkiä pääse kokeilemaan ulos kadulle, kannattaa kenkäkaupassa ottaa muutama askel erilaisilla pinnoilla.

3. Kenkä kuluu ja materiaali muuttuu

Monet kengänvalmistajat ilmoittavat materiaalien liukkauden Shore-arvolla, joka kuvaa pohjamateriaaalien kovuutta. Vaikka tätä arvoa ei löytyisikään, niin nyrkkisääntönä on, että laadukkaissa talveen sopivissa kengissä pohjamateriaalit ovat myös talvikäyttöön testattuja.

Talvikenkien materiaaleista kannattaa muistaa, että

  • pohjamateriaaleja parannetaan jatkuvasti ja esimerkiksi pakkasessa ja lumella sekä jäällä toimivasta termoplastisesta kumista (TR-kumi) löytyy useita kehitysversioita
  • pohjien valmistusmateriaali ei itsessään kerro pidosta, sillä myös samasta materiaalista valmistetuista pohjista toiset pitävät liukkaalla paremmin kuin toiset
  • jotkut materiaalit kovettuvat pakkasessa ja muuttavat pohjat liukkaiksi
  • vanhetessaan kengän ominaisuudet muuttuvat ja alkujaan pitävästä pohjasta voi tulla liukas
  • vanhentuneissa ja kovettuneissa kengissä pohjan kuluminen ”loppuu”, jolloin pohjat saattavat edelleen näyttää hyviltä, mutta ne eivät enää pidä yhtä hyvin.

Monet pohjamateriaalit ovat sekoitteita, joilla pyritään esimerkiksi samanaikaisesti keveyteen ja kylmän eristävyyteen. Pitoa voidaan joihinkin materiaaleihin saada esimerkiksi lisäämällä polyuretaanipohjiin pitoa antavia paloja.

Materiaalin nimillä pyritään toisinaan myös hämäämään kuluttajaa, eikä materiaali itsessään ole tae pidosta tai laadusta.

4. Askellus, tasapaino ja näkökyky vaikuttavat pitoon siinä missä kengätkin

Usein kengän liukkaudeksi mieletty tekijä johtuu jostain muusta. Esimerkiksi pinnan epätasaisuus voi tuntua toisesta jalankulkijasta pitävältä ja toisesta todella liukkaalta.

Ihmiset kävelevät eri tavoin. Liukkauden tuntuun vaikuttaa muun muassa

  • kävelijän tasapaino ja lihasvoima
  • kävelytyyli, jossa toiset voivat olla esimerkiksi voimakkaasti kanta-astujia
  • askellus ja esimerkiksi synnynnäiset tai kivun aiheuttamat askellusvirheet.

Pitävinkään kenkä ei toimi, jos sillä ei pysty kävelemään kunnolla, sillä

  • kengässä pitää olla riittävästi tilaa varpaille. Varpaiden harottaminen parantaa askellusta ja tasapainoa
  • sama kenkä väärän kokoisena pitää varmasti huonommin kuin sama kenkä omaan jalkaan parhaiten sopivassa koossa
  • kaikki kenkämallit eivät istu kaikille. Kenkää sovitettaessa on ymmärrettävä, että kenkien lestit ja jalat ovat erilaisia
  • ihmiset ovat myös eri painoisia. Toisen pitäväksi kokema kenkä voi olla itselle pettymys.

Aina liukastuminen ei edes johdu kävelystä

  • Ihminen, jolla on heikko näkö, liukastuu useammin. Terävä näkö auttaa paremmin huomaamaan ja ennakoimaan liukkaat kohdat. Näöntarkastukset ja ajan tasalla olevat silmälasit ovat tärkeitä liukastumisten ehkäisyssä.
  • Ikääntyessä elimistön lämpöä on vaikeampi pitää yllä, kun aineenvaihdunta hidastuu ja ihonalainen rasvakerros ohenee. Kylmässä nivelet jäykistyvät ja lihakset reagoivat hitaammin. Riittävän lämpimällä pukeutumisella ja kylmään sopivilla kengillä ehkäistään liukastumisia.