Diabetes seurauksineen aiheuttaa jalkaongelmia, jotka altistavat alaraaja-amputaatioille. Käypä hoito -suosituksen mukaan diabeetikon jalkaongelmien ehkäisyssä ja hoidossa on tärkeintä omatoiminen jalkojen seuranta ja hoito.
Suomessa on noin 50 000 tyypin 1 diabeetikkoa ja tyypin 2 diabeetikoita tiedetään olevan noin 350 000. Lisäksi jopa noin 100 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään.
Käypä hoito -suositukseen Diabetes on vuoden 2018 päivityksessä lisätty uutena osuutena insuliininpuutosdiabetes, vaikka perinteisesti diabetes on jaettu tyypin 1 ja tyypin 2 muotoihin.
Miksi hyvät kengät ovat niin tärkeät diabeetikolle?
Vuosittain 2–5 prosenttia diabetesta sairastavista saa jalkahaavan. Koko elämän aikana jalkahaavan saa 15–25 prosenttia diabeetikoista. Jalkahaavan saaneista diabeetikoista 5–8 prosentilla jalkahaava johtaa vuoden aikana nilkan yläpuoliseen amputaatioon. Myös se tiedetään, että jalkahaava on merkittävä riskitekijä uudelle jalkahaavalle.
Huonot kengät tai jalkojen puutteellinen hoito altistavat jalkahaavoille. Jalkahaavojen taustalla ovat muun muassa ääreishermojen sairaudet, kuten neuropatia ja kudosten hapenpuute eli iskemia.
Neuropatian seurauksena kehittynyt suojatunnon puutos aiheuttaa ihovaurioita ja asentovirheitä. Suojatuntoa tarvitaan kivun ja lämpötilan erojen aistimiseksi. Neuropatia aiheuttaa myös ihon kuivumista ja halkeilua. Ihovauriot vaativat erityistä tarkkaavaisuutta, sillä ne näyttävät usein vähäpätöisiltä.
Huonosti istuvat kengät tai esimerkiksi kengästä johtuva hankaus aiheuttavat ihovaurioita, jotka voivat johtaa krooniseen jalkahaavaan. Jalkahaava kehittyy, kun vaurioituneen kohdan kuormittuminen jatkuu kiputunnon puutteen vuoksi.
Hyvissä kengissä on tilaa varpaille
Kenkää sovitettaessa on tärkeää, että kenkä on jalan levyinen ja jalka pysyy nauha- tai tarrakiinnityksellä tukevasti paikallaan. Hyvässä kengässä jalka ei pääse liikkumaan jalkineen sisällä ja hankautumaan.
Hyvässä kengässä kantakappi tukee kantapäätä ja nilkkaa. Kovalla asfaltilla käveltäessä pohjan tulisi lisäksi joustaa.
Kengän oikean leveyden ja pituuden lisäksi tärkeää on myös kärkikorkeus. Varpaille pitää olla tilaa. New Feet -kengissä varvastila on tavallisia kenkiä korkeampi. Monissa New Feet -malleissa käytettävän OrtoStrech-päällisen ansiosta kenkä on asiakkaiden kengille asettamien ulkonäkötoiveiden mukaisesti ”tilava sisältä, mutta pieni päältä”. Joustava rakenne antaa hyvin tilaa varpaille.
Käypä hoito -suosituksen mukaan kengässä tarvitaan noin 1.5 cm:n käyntivara, koska jalkaterä pitenee askeltaessa. Jalkojen koon määrittelyssä voidaan käyttää mittapohjallisia. Kenkää valittaessa on huomioitava, että tilaa olisi oltava myös paksummalle sukalle.
Varpaiden pitää mahtua kenkiin suorina pituus-, leveys- ja korkeussuunnassa.
New Feet -kengissä käytetään ainoastaan pehmeitä ja ihoystävällisiä materiaaleja. Kenkien sisällä ei ole ihoa ärsyttäviä saumoja. New Feet -kengissä on myös hyvä iskunvaimennus. Ne sopivat myös eri vaivoista johtuvien jalkaongelmien ennaltaehkäisyyn.
Lähteet: Duodecim, Diabetesliitto