”Jos jalkineista haluaa pitkäaikaiset kumppanit, katse kannattaa suunnata ensimmäisenä kenkien pohjiin”, muistuttaa Helsingin Sanomat tiistain numerossaan.
Lehti kirjoittaa, että ”murusiksi hajoavat, ruiskuvalulla tehdyt polyuretaanipohjat ovat korjauskelvottomien kenkien klassikko – ja osoitus siitä, ettei kalleuskaan ole tae kestävyydestä.”
”Polyuretaanilla on monia hyviä ominaisuuksia. Sen iskunvaimennusominaisuudet ovat hyvät, ja materiaalina se on kevyttä, joustavaa, kulutusta kestävää sekä halpaa.”
”Ennemmin tai myöhemmin polyuretaani kuitenkin vanhenee ja murenee”, lehti jatkaa.
Kenkille on usein ongelmallista, jos niitä ei käytetä. Niistä murenevat pohjat.
”Syynä hajoamiseen on kemiallinen reaktio, hydrolyysi, jossa polyuretaani reagoi kosteuden kanssa. Molekyyliketjut alkavat pilkkoutua, ja samalla muodostuu happoa, joka saa muovisolukon hapertumaan entistäkin vauhdikkaammin”, HS kirjoittaa.
Helsingin Sanomat esittelee jutussaan myös erilaisia kenkien rakenteita:
– Ruiskuvalettu pohja. Polyuretaanimassa ruiskuvaletaan suoraan kengän pintarakenteisiin, jolloin rakenne toimii samalla liimana. Uudelleenpohjaus on vaikeaa tai mahdotonta.
– Liimattu pohja. Kengän pohja on kiinnitetty pitävällä liimalla. Ulkopohjan voi korvata uudella, mutta liimattua pohjaa ei useinkaan voi vaihtaa uuteen.
– Goodyear-reunosrakenne. Nahkareunoksen avulla sisäpohja ja päällinen ommellaan kiinni toisiinsa kengän sisäpuolelta. Lisäksi reunos ja ulkopohja on tikattu yhteen ulkopuolelta. Pohjan vaihtaminen on helppoa.
– Läpiommeltu rakenne. Sisäpohja, päällisnahka ja ulkopohja ommellaan kiinni toisiinsa kengän sisäpuolelta. Tikkaukset näkyvät kengän pohjassa.
New Feeteissä pohjaa voidaan muokata
Kenkäagentti Zigentin edustamissa New Feet-kengissä käytetään liimapohjia. Suurimmassa osassa New Feetejä on kumipohjaa. Joissakin malleissa pohjassa käytetään puolestaan polyuretaanirunkoa, jotta kengistä ei tulisi niin painavia.
New Feet-kengissä liimapohjia käytetään, koska kenkien ideologia perustuu muokattavuuteen. Liimapohja voidaan irrottaa kengän rungosta. Koska liimapohja on umpipohja, voidaan pohja tarvittaessa halkaista esimerkiksi tapauksessa, että asiakas tarvitsee kenkiinsä lisäkorotuksia vaikkapa erimittaisten jalkojen vuoksi.
Kumipohjasta tulee helposti painava. Siksi monien valmistajien kenkiin tehdään kennopohjat. New Feet-kengissä kennorakennetta ei käytetä. Mutta kumipohjiakin voidaan keventää. Ensi kevään New Feet-mallistoon on tulossa aivan superkeveitä kumipohjia.
Mitä pehmeämpi kumipohja on, sitä pitävämpi se on. Mutta haasteena on, että kulutusta kumipohja kestää sitä vähemmän, mitä pehmeämmästä pohjasta on kyse.
New Feetin mallistossa on kumipohjien lisäksi ollut pari talvea käytössä myös mikrosolumuovipohja. Materiaalin on osoittautunut erittäin hyväksi. Mikrosolumuovipohjan etuina ovat keveys, hyvä kulutuksen kesto ja se, että sitä on helppo työstää asiaakkaan tarpeiden mukaan.
Mikrosolumuovipohjakengissä on myös hyvä pito. Pohjassa on pehmeyttä ja siinä on ilmakuplia, jolla kenkään saadaan ikään kuin ”imukuppimainen” pito.
Jos kengänpohja-asiat kiinnostavat, niin kenkäagentti Zigentti vastaa mielellään kenkien pohjia koskeviin lisäkysymyksiin.
Lue myös: 100 vuotta Strobelia – Mikä on tämä Strobel-rakenne, jolla kaikki New Feet -jalkineet tehdään?