– Olen aidosti Berkemannista ylpeä ja ylpeä myös siitä, että näin perinteikäs merkki luottaa minuun Suomen agenttina, kenkäagentuuri Zigentin Saila sanoo.

Kaikki alkoi pienesti jo 1885, mutta ensimmäisen kunnon kohun Heinrich Ad. Berkemann aiheutti Hampurin kengänvalmistajien ammattinäyttelyssä vuonna 1903. Berkemann esitteli tuolloin maailman ensimmäisen teollisesti valmistetun ortopedisen pohjallisen. Tästä keksinnöstä alkoi menestystarina.

– Berkemann on merkkinä uskottava ja sillä on pitkä historia. Firman tuotteet ovat hinta-laatusuhteessa loistavia. Jalkineissa on hyvä istuvuus ja käyttäjät ovat tyytyväisiä, Zigentti tietää.

Berkemann-kengät ovat ennen kaikkea arjen kestäviä käyttöjalkineita. Mallistossa on niin kotikenkiä, työkenkiä kuin vapaa-ajankenkiäkin. Mallistossa on sekä naisten- että miestenkenkiä.

– Esimerkiksi Washable-line-malliston kengät voi pestä pesukoneessa, jolloin ne toimivat erinomisesti muun muassa työkäytössä. Ja Berkemann Originals-sandaalit ovat hirmuhyviä.

Zigentin mukaan erityisen kiinostavia ovat Work-line-malliston työkengät. Useilla Berkemannin työkengillä on turvallisuussertifikaatti. Tällä serfikaatilla kengät täyttävät kaikki tärkeimmät henkilökohtaisen turvallisuuden vaatimukset (PPE personal protective equipment) kuten pohjan hyvän pidon, jalan etusosan suojauksen sekä hyvän kantaavaimennuksen.

 

X-PRO-MAXOR on EN ISO 20347:2012 -sertifioitu kenkä. Kuva: Berkemann GmbH & Co

 

Maailman ensimmäinen holvituettujen pohjallisten toimittaja

Firman perustaja Heinrich Ad. Berkemann oli kekseliäs mies. Hamburger Schuhmacher-Fachausstellung-näyttelyssä 1903 esiteltyjen teollisesti valmistettujen ortopedisten pohjallisten jälkeen kauppa alkoi käydä kiihtyvään tahtiin.

Firman perustaja sai lukuisia palkintoja erilaisista pohjallisistaan, joita hän lähetti pienestä pajastaan ympäri maailmaa.

 

Kengänvalmistaja Heinrich Ad. Berkemann sai oppinsa useista suutariliikkeistä ennen kuin perusti oman yrityksen Hampurissa 1885. Kuva: Berkemann GmbH & Co

 

Ensimmäisen työntekijän Berkemann sai omasta perheestään, kun poika Walter Berkemann aloitti työskentelyn oppisopimuksella 1911. Pian porukkaan liittyi myös perheen nuorempi poika. Hans Berkemannilla oli jo kaupallinen koulutus. Isän kuoltua 1923 Walter ja Hans jatkoivat firmaa läpi vaikeiden sodan jälkeisten vuosien ja 1930-luvun laman.

 

Original-sandaalit prinsessojen makuun

Toisen maailmansodan jälkeen Berkemann pääsi mukaan Saksan taloudelliseen nousukiitoon. 1950-luvulla Berkemann-sandaalien menestys löi kaikki odotukset. Lähes puolet yhtiön kokonaismyynistä kertyi Originals-sandaaleista.

 

Originals-sandaaleissa kuvattiin niin kunikaallisia, musiikkitähtiä kuin huippu-urheilijoitakin. Kuva: Berkemann GmbH & Co

 

Berkemann-sandaaleita näkyi kaikkialla ja kaikkien jaloissa. Originalseja mainostettiin jopa televisiossa, mikä siihen aikaan oli valtava juttu. Kuvissa myös kuninkaalliset ja olympiaurheilijat poseerasivat Berkemanneissa.

Vuonna 1970 juhlittiin 25 miljoonaa myytyä sandaaliparia.

 

Made in Europe

Berkemann-kengät valmistetaan EU:n ympäristö- sekä sosiaalisten standardien mukaisesti. Yhtiöllä on jo pitkään ollut kolme tehdasta Unkarissa. Kenkien nahka tulee Italiasta, polyuretaanipohjat valmistetaan Saksassa ja esimerkiksi Originals-sarjan poppelipuusta valmistettujen pohjien materiaali tulee kaakkoisesta Euroopasta.

 

1950-luvulta saakka valmistetut Berkemann Originals-malliston puupohjaiset kengät naulataan käsin. Kuva: Berkemann GmbH & Co

 

Berkemannin ympärivuotisia bestseller-malleja sekä ensi talven mallistoa on nähtävissä helmikuun alusta Zigentin showroomissa Vantaan Fashion Centerissä. Zigentti uskoo, että saksalaismerkki kiinnostaa suomalaisia jälleenmyyjiä.

– Berkemann on pro-tuote, se ei ole market- eikä halpahallituote. Merkki sopii hyvin isolle tai pienelle jälleenmyyjille ja myös verkkokauppaan. Tuote ei tuota pettymystä, Zigentti lupaa.