Tanskalaisilla Kim Pedersenillä ja Hans Jørgen Millnerillä oli ongelma. Heidän diabeetikoille ja nivelreumaa sairastaville kehittämänsä kaksi kenkämallia olivat niin rumia, ettei yksikään tehdas halunnut ryhtyä niitä valmistamaan. Lopulta yksi suostui.

Juttu on julkaistu Suomen Jalkojenhoitaja- ja Jalkaterapeuttiliiton Podoprintti-lehdessä 2/2019 heinäkuun alussa. 

Nykyään New Feet Medical Footwear on Tanskan katukuvassa kaikkialla näkyvä kenkämerkki. Kenkäkauppojen myyntitilastossa New Feet on neljäntenä heti Eccon, Skechersin ja Riekerin jälkeen. Jalkaongelmien ennaltaehkäisyyn tarkoitettu merkki on niin haluttu, että jälleenmyyjien määrää on Tanskassa jouduttu rajoittamaaan.

Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa New Feet -jalkineita myydään ennen kaikkea kenkäkaupoissa. Suomessa merkin myynti alkoi syksyllä 2017.

Meillä jalkojenhoitajat ja -terapeutit myyvät jo enemmän New Feet -jalkineita kuin perinteiset kenkäkaupat. Se on seurausta ennen kaikkea siitä, että Suomessa palvelevia kenkäkauppoja on koko ajan vähemmän.

Voisitteko tehdä normaalit kengät terapiakenkien ominaisuuksilla?

New Feetin tarina alkoi sairaalasta. Ortopedisten jalkineiden suutari Kim Pedersen valmisti mittajalkineita. Vuonna 2004 Kööpenhaminassa sijaitsevassa Bispebjergin sairaaalassa alkoi haavapotilaiden hoitoprojekti. Pederseniä pyydettiin kehittämään kenkiä jalkahaavapotilaille.

Pederseniä mietitytti, voisiko jalkahaavapotilaiden ortopedisia jalkineita valmistaa teollisesti, jotta jokaisen kengän valmistusta ei tarvitsisi aina aloittaa alusta. Käsityönä tehtyjen kenkien toimitusaika oli pitkä ja kengät olivat kalliita. Sellaisia kenkiä ei ollut, joita voisi sovittaa suoraan laatikosta.

Kim Pedersen suunnitteli pienen malliston kenkiä ja sandaaleita, joita ei tarvitsisi muokata tai niihin tarvitsisi korkeintaan tehdä pieniä muokkauksia.

”Tuohon aikaan ongelma oli saada hyvää jalkahaavahoitoa. Kun näitä alettiin testata Kööpenhaminassa, niin opimme paljon näistä terapiakengistä. Sitten kysyttiin, voisitteko tehdä normaalit kengät terapiakenkien ominaisuuksilla. Tuotekehitys kesti 2,5 vuotta”, sanoo New Feetin konsultti, jalkaterapeutti Renate Røynestad.

Norjalainen Røynestad on New Feetin toimitusjohtaja Kim Pedersenin puoliso. Pedersen ja yhtiön nykyinen tuotantojohtaja Hans Jørgen Millner aloittivat firmassa kahdestaan.

”Hans Jørgen tunsi kaikki kenkätehtaat Portugalissa. Oli todella vaikeaa löytää tekijää näin rumille kengille. Tehtaat eivät uskoneet, että tämä voisi toimia. Lopulta yksi tehdas avasi ovensa. Se sama tehdas tekee kenkämme edelleen”, Røynestad kertoo.

Renate Røynestad vieraili Nordic Diabetic Foot Symposiumissa Helsingissä marraskuussa 2018.

 

Jalkaterapeutti on luotettava kenkämyyjä

New Feet valmistaa edelleen hoitokenkiä jalkahaavapotilaille sekä jalkahaavojen ja turvotusten kuntoutukseen. Kuluttajille suunnattu mallisto on kuitenkin liikevaihdossa mitattuna ohittanut hoitokenkämalliston.

”Kun saimme vuosina 2005-06 kaksi ensimmäistä kuluttajakenkämallia valmiiksi, ihmiset alkoivat kysellä näitä jalkaterapeuteilta. Siitä se sitten lähti. Nyt merkki on Tanskassa hyvin tunnettu”, Renate Røynestad sanoo.

Røynestadin mukaan eri Pohjoismaissa kenkäkulttuurit erovat toisistaan. Tanskalaisasiakkaat eivät välttämättä edes ajattele ostavansa New Feet -kenkiä jalkaongelmien ennaltaehkäisyyn. Monelle brändi on tullut tutuksi, kun kenkämerkki on näkynyt oman äidin tai isän jalassa.

”Tanskalaiset ovat hyvin merkkiuskollisia. Tanskalaiset ostavat kengät periaatteella, nämä ovat kivat, otan nämä. Norjalaiset taas ovat tarkkoja. Norjassa ajattelu on hyvin käytännöllistä. Kengät hankitaan aina kulloiseenkin tarpeeseen. Ja ruotsalaiset ovat siltä väliltä.”

Suomalaisasiakkaista Renate Røynestad ei vielä vajaan kahden vuoden kokemuksella osaa kovin paljon sanoa.

Jalkaterapeutti Røynestad tietää hyvin, että pitkien etäisyyksien Suomessa monilla paikkakunnilla ei ole enää oikeita kenkäkauppoja. Jalkaterapeutti on silloin hyvä kenkäkauppias. Ja jalkaterapeutin sanaan luotetaan.

Tyypillistä Suomessa on, että omissa hoitotiloissaan New Feet -jalkineita myyvät jalkojenhoitajat ja terapeutit kokeilevat ensin varovasti muutamalla kenkäparilla ja innostuvat mahdollisesti sitten. Palveleminen on jalkojen ammattilaisille tuttua, mutta myymistä moni vielä vierastaa.

”Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa jalkaterapeutit kertovat asiakkailleen, että yritä löytää kenkäkauppa, joka näitä myy. Toisin kuin Suomessa jalkaterapeutit eivät itse myy kenkiä.”

Asiakkaat toivovat koko ajan värikkäämpiä kenkiä. Kesän 2019 New Feet –mallistossa värit noudattelevat tämän kesän muotia. Erityisen suosittuja ovat tällä hetkellä metallihohtovärit.

Kengässä sama idea kuin käsineessä

Kaikki New Feet -jalkineet tehdään Strobel-rakenteella. Se tarkoittaa, että kengän päällinen ja sisäpohja ommellaan yhteen ennen ulkopohjan kiinnittämistä. Tällä tavoin kenkä istuu jalassa vähän samalla periatteella kuin hanska kädessä.

Kenkä on kuitenkin vakaa, sillä kengän lenkkirauta on integroitu ulkopohjaan. Rakenne, jolla kengästä saadaan samaan aikaa vakaa mutta joustava, on tanskalaisten erikoisosaamista.

New Feet -kengissä sisäpuoliset ompeleet on vedetty sisään, jotta sisäsaumat eivät ärsyttäisi jalkojen ihoa. Myöskään vuori ei saa hangata. Ja kenkien pohjalliset ovat irrotettavat, jotta kengät voi tarvittaessa varustaa yksilöllisillä ortooseilla.

New Feet -jalkineet suunnitellaan Tanskassa. Mukana kehitystiimissä on ortopedisten kenkien tekijöitä, jalkaterapeutteja sekä muotoilijoita. Ja kengät valmistetaan Portugalissa siinä tehtaassa, joka ainoana uskoi rumiin kenkiin jo viime vuosikymmenellä.

Renate Røynestad muistuttaa, että kuluttajille valmistetut kengät eivät enää ole rumia, mutta ulkonäöllä on jatkuvasti suurempi merkitys. Ja tässä kauneuskisassa heillä riittää tekemistä.

”Meidän pitää parantaa muotoilua, koska diabeetikot ovat entistä nuorempia. Diabeetikot saavat myös koko ajan enemmän tietoa kengistä. Me teemme laatukenkiä, joiden pitää kestää pitkään.”

Moni asia on muuttunut 15 vuodessa. Kengänvalmistuksessa käytettyjen komponenttien, vuotien tai tekstiilien alkuperä tai työntekijöiden työolot ovat tänä päivänä aivan keskeisiä kysymyksiä. Niin ei ollut vielä muutama vuosi sitten.

”Kenkäbisneksessä ei pitkään aikaan ollut traditioita miettiä näitä kestävyysasioita. Kyllä ihmisiä nykyään kiinnostaa missä ja miten kengät on valmistettu. Eräs norjalainen lehti pyysi meiltä tarkat tiedot kenkiemme valmistusprosessista. Mielellämme kerroimme”, Renate Røynestad sanoo.

15 vuodessa kahden miehen kengänvalmistajasta kansainväliseksi tuotemerkiksi kasvanut New Feet Medical Footwear aikoo myös seuraavat 15 vuotta jatkaa sekä hoito- että kuluttamalliston jalkineiden kehittämistä.

Renate Røynestad tietää, että kuluttajamalliston laajuudesta käydään yhtiön päätoimipaikalla Tanskan Randersissa jatkuvaa vääntöä. Siitä missä kesäkengät ja esimerkiksi sandaalit kiinnostavat kuluttajia aiempaa enemmän, kysytään talvikenkiä jatkuvasti vähemmän.

”Sen huomaa jo nyt. Ihmiset odottavat ensin, tuleeko sitä talvea.”

Teksti: Saila Ziemann, kenkäagentti Zigentti