Sopivan kokoista kenkää on hankala ostaa pelkän kokonumeron perusteella, sillä eri valmistajilla sama kokonumero ei tarkoita samaa sisäpituutta. Jalka kannattaa aina mitata ennen kengän ostoa.  

Sopiva kenkä istuu hyvin niin leveydestään, laajuudestaan kuin pituudestaankin. Tässä artikkelissa keskitymme kengän pituuteen.

Hyvässä kengässä käyntivaraa tulisi olla noin 1 cm pisimmän varpaan edessä. Koska jaloissa on kokoeroa, pitää kenkä valita isomman jalan mukaan.

Katso tästä video New Feet: Varpaasi tarvitsevat tilaa (0:43 sek)

Kengän kokonumerointiin ei voi luottaa, sillä eri valmistajien mitoitukset ovat erilaisia ja myös samalla valmistajalla on usein eri mitoituksia. Kuva: Think!

Miksi oikea käyntivara on tärkeä?

Kengän kärjessä on riittävästi pituutta, kun varpaat mahtuvat olemaan suorassa. Jalkaterä pitenee muutaman millimetrin käveltäessä ja erityisesti varpaat venyvät joka askeleella. Jalkaterien on päästävä askelluksessa täyteen mittaansa. Jos näin ei tapahdu, aiheuttaa se jalkoihin vasaravarpaita ja asentovirheitä.

Jalkaterän on käveltäessä myös päästävä tekemään verenkierron kannalta tärkeää pumppausliikettä. Tasapainoisen kävelyn takaamiseksi pitää varpaita pystyä myös harottamaan. Jos jalkaterän liike ei toimi kengissä normaalisti, kävely muuttuu köpöttelyksi.

Liian lyhyissä kengissä varpaan kynnet ottavat kiinni kengän kärkeen. Myös liian suurissa ja ennen kaikkea väljissä kengissä kynnet iskeytyvät käveltäessä jatkuvasti kenkien kärkeen. Tämä kovettaa kynsiä ja aiheuttaa varpaiden koukkuasentoja.

Käyntivaraan vaikuttaa myös kengän kärkimalli ja -korkeus. Jos kengän kärki on kapea tai kovin matala, pitäisi käyntivaraa olla hiukan enemmän (1,5 – 2 cm).

Kenkä ei kuitenkaan saa olla liian pitkä, sillä liian pitkässä kengässä päkiä taipuu väärästä kohdasta tai jalkaterän rullaus päkiästä ei kävellessä toimi. Väärästä kohtaa taipuva kenkä ja siitä aiheutuva vääränlainen kävelytyyli rasittaa isovarpaan tyviniveltä ja voi aiheuttaa myös nivel- ja selkäkipuja.

Myös sandaalissa on oltava käyntivaraa. Kuva: New Feet

Jalat ja mieli voivat tottua liian pieniin kenkiin

Oikean kokoinen kenkä saattaa tuntua isokokoiselta, jos jalkaterät ovat tottuneet liian lyhyeen kenkään. Tunne kuitenkin helpottaa alun ”sisäänajon” jälkeen. Oikean pituisiin kenkiin tottunut ei yleensä enää palaa liian lyhyisiin kenkiin.

Käyntivara koskee myös sandaaleja. Hyvin istuvissa sandaaleissa oikea koko saattaa jopa olla numeroa pienempi kuin vastaavassa umpikengässä, mutta varpaat tai kantapäät eivät tietenkään saa tulla sandaaleistakaan yli. Myös sandaaleissa päkiän on taivuttava oikeasta kohdasta ja jalkaterän pitää päästä rullaamaan.

Kenkiä ei siis voi ostaa pelkkiä kokonumeroita tuijottelemalla. Ikä ja sairaudet vaikuttavat jalkojen kokoon ja muotoon, joten jalkaterien pituus kannattaa tarkistaa aina kenkiä ostettaessa. Jalkaterien pituus mitataan seisoma-asennossa, sillä seistessä jalka pitenee 3-6 mm. Myös vuorokaudenajalla on merkitystä. Illalla jalkaterä on noin 3 mm pitempi kuin päivän alussa.

Jokaisella ihmisellä on jalkaterien koko ja muoto ovat yksilölliset. Kengän koko tulee valita isomman jalan mukaan. Kuva: Berkemann