Suurin osa kenkien hoitorutiineista ei vaadi suurta vaivaa. Ehkä yllättäen yksi parhaista vinkeistä on olla käyttämättä samaa kenkäparia päivittäin.

Jokainen haluaa, että kengät pysyisivät pitkään uudenveroisina. Hyvä hoito vaatii hiukan perehtymistä kengän materiaaleihin, puhdistusvälineisiin ja käytettäviin hoitoaineisiin. Mutta vähemmälläkin perehtymisellä kengät saavat jo huomattavasti lisää elinaikaa.

👉Tässä pikaohje nahkakenkien hoitoon 

 • harjaa lika ja pöly pois pehmeällä puhdistusharjalla
 • voit puhdistaa tiukemmassa istuvan lian puhdistusvaahdolla.
 • käytä kenkävoidetta tai -vahaa
 • kuluneemmalle nahkakengälle voit käyttää värillistä kenkävoidetta.

👉Pintanahkaisten kenkien huoltamiseen tarvitset

 • puhdistamiseen tarkoitetun kenkäharjan
 • puhdistusvaahdon ja sienen vaahdon levittämiseen sekä liinan vaahdon poistamiseen
 • kenkävoiteen tai -vahan
 • pienen harjan (saattaa olla kenkäharjan toisella puolella jo valmiina) tai puhtaan liinan kenkävoiteen levittämiseen
 • kiillotusharjan tai pehmeän liinan kiillottamiseen.

Monessa kenkäharjassa on sekä iso harjaosa puhdistamiseen että pieni harja kenkävoiteen levittämiseen.

👉Tässä taas pikaohje mokkakenkien hoitoon 

 • harjaa mokkaharjalla tai vaahtomuovisienellä mielellään heti käytön jälkeen, jotta lika ei ehdi jämähtää
 • kostuta pehmeä harja kädenlämpöiseen veteen ja harjaa melko voimakkain liikkein koko kenkä, sillä pelkkien likakohtien harjaaminen jättää pintaan vesijälkiä
 • poista tahrat mokkakumilla, mokkashampoolla tai puhdistusvaahdolla levittämällä ainetta liinalla tai sienellä tasaisesti.
 • jätä kengät kuivumaan huoneenlämpöön ainakin puoleksi vuorokaudeksi. Käytä puulestejä, sillä mokka kutistuu kostuttuaan ja kenkä saattaa muutoin menettää muotonsa.
 • Suojaa kengät säännöllisesti mokan hoitoaineella. Kyllästysaine muodostaa suojan kosteutta ja likaa vastaan.

Puisia kenkälestejä kannattaa käyttää, sillä esimerkiksi mokka kutistuu kostuttuaan ja kenkä saattaa muutoin menettää muotonsa.

👉Tässä muutama vinkki, joka pätee kaikkiin kenkiin vuodenajasta ja kenkien mallista tai materiaalista riippumatta

 • anna kengille lepopäiviä tuulettumiseen
 • anna märkien kenkien kuivua, älä kuivata
 • pue ja riisu kengät oikein.

Kenkien täytyy välillä saada tuulettua. Riittävä aika tuulettumiselle ja kuivumiselle on vähintään vuorokausi. Ihannetilanteessa voit sujauttaa kenkien sisään puiset lepolestit. Ne imevät kosteutta ja pitävät kengät rypyttöminä.

Kastuneiden kenkien pitäisi antaa kuivua huoneenlämmössä. Lämpöpatterin, lattialämmityksen tai föönin lämpö rasittaa ja vanhentaa kenkien materiaaleja. Voit tehdä märkien kenkien sisään väljiä palleroita sanomalehtipaperista. Vaihda paperi uuteen, kun se on imenyt itsensä kosteaksi. Paras kuivausasento on jättää kengät väljästi lattialle vaikkapa kuramaton päälle.

Kenkälusikan käyttö kenkiä puettaessa ei ole liioittelua, vaan auttaa kenkien kantaosaa pysymään ehjänä. Jos kengissä on nauhat, solmi kengännauhat uudelleen joka kerta myös siinä tapauksessa, että kengissä on lisäksi vetoketju. Nauhakenkien survominen jalkaa nauhat solmittuina on aika lailla pahinta, mitä voit kengillesi tehdä.

Erilaisilla vaahtomuovisienillä voi harjata mokkakenkiä tai levittää hoitoaineita puhtaalle pintanahkakengälle.

Pesukoneeseen vain konepestäviä kenkiä

Moni pesee sneakerit, tennarit tai canvaskengät pesukoneessa, mutta yleisohjeena kenkien konepesua ei suositella. Kengänvalmistaja ilmoittaa, jos kengät voi pestä koneessa. Näitä ohjeita kannattaa noudattaa.

👉Tässä vinkit kenkien pesemiseen pesukoneessa

 • pese pesukoneessa vain synteettisistä materiaaleista valmistettuja kenkiä, ellei valmistaja toisin ilmoita
 • tarkista, onko pesukoneessasi erillinen kenkien pesuohjelma ja käytä sitä
 • jos valmista pesuohjelmaa ei ole, pese kengät korkeintaan 40°C lämmöllä ja matalimmalla linkousnopeudella
 • käytä yleis- tai hienopesuainetta ilman huuhteluainetta
 • pese kengät pesupussissa tai tyynyliinan sisällä.

Pese muut kuin konepesuun soveltuvat kengät koneessa omalla vastuullasi. Pesukoneessa peseminen rasittaa kenkien liimauksia, ompeleita ja kenkien valmistustekniikasta riippuen mahdollisesti muitakin osia. Väärä pesu vaikuttaa valmistajan myöntämiin takuuehtoihin tai virhevastuuseen.

Nahkakengät tai kengät, joissa on nahkaosia kuten esimerkiksi nahkapohjat, eivät sovellu konepesuun, ellei valmistaja toisin ilmoita. Älä myöskään pese koneessa kenkiä, joissa on solkia, niittejä tai koristeita, jotka voivat irrotessaan rikkoa myös konetta.

Paras asiantuntemus hoitovälineiden valintaan on kenkäkaupoissa ja suutareilla. Esimerkiksi mokkanahkakenkien puhdistukseen ja harjaamiseen on oma yhdistelmäharjansa. Tällaisessa harjassa on yleensä sekä luonnonkuidusta valmistetut harjakset puhdistamiseen että harjaamiseen tarkoitetut kumiharjakset.

Puhdistaminen ei välttämättä tarkoita pesemistä

Likaantuneet kengät on varminta puhdistaa hellästi käsin. Puhdistamiseen et tarvitse välttämättä vettä.

 • kokeile ensin harjata kengät pelkällä kenkäharjalla.

Jos pelkkä harjaus ei riitä

 • poista kengännauhat ja pohjalliset
 • käytä puhdistamiseen kädenlämpöistä vettä, johon on sekoitettu mietoa saippuaa tai pesuainetta
 • harjaa hellästi tai käytä esimerkiksi puuvillaliinaa lian irrottamiseen
 • anna kenkien kuivua, jonka jälkeen voit käsitellä kengät sopivalla hoitoaineella tai kyllästeellä.

Pesun jälkeen on tärkeää antaa kenkien kuivua kunnolla, sillä kosteana käyttöön otetut kengät saattavat materiaalista riippuen muuttaa muotoaan.

Pesemisen sijaan voi kokeilla myös kenkädeodorantteja.

Kenkiä pestään usein myös turhaan, jotta epämiellyttävistä hajuista päästäisiin eroon. Jatkuvan pesemisen sijaan kannattaa kokeilla kenkien desinfiointia sekä kenkädeodorantteja. Saatavilla on myös hajun muodostumista ehkäiseviä tai poistavia pohjallisia.

Pintanahkakenkään voi levittää voidetta tai vahaa

Pintanahkakenkä on yleensä aina värjätty, jolloin voit myös käyttää värittömän kenkävoiteen sijaan kenkien väristä kenkävoidetta. Värillinen voide häivyttää pinnan pienet naarmut.

On makuasia käytätkö kenkävoidetta vai kenkävahaa. Kenkävoide tunkeutuu syvemmälle nahkaan ja hoitaa nahkaa paremmin, mutta ei suojaa kenkää kosteudelta ja lialta eikä saa kenkää kiiltämään yhtä hyvin kuin vaha. Vastaavasti vahattu kenkä kiiltää paremmin, mutta hoitaa nahkaa vähemmän.

Arvokkaista kengistä kannattaa käytön jälkeen harjata pöly pois soveltuvalla harjalla. Hienoimmissa
kenkäharjoissa käytetään muun muassa villisikaharjaksia.

Kenkien hoito onnistuu hyvin myös ilman varsinaisia kenkien hoitoon tarkoitettuja välineitä. Esimerkiksi hoitovoidetta tai vahaa voi levittää liinalla tai vaikka vanhoilla sukilla, jos sinulla ei ole kenkävoiteen levittämiseen tarkoitettua harjaa. Ja nahkakengät voi kiillottaa pyörivin liikkein kiillotusharjan sijaan myös pehmeällä liinalla tai vaikka nylonsukalla.