Hyvät puukengät pysyvät jalassa ilman, että niitä pitää varpailla kannatella. Berkemann-puukengät naulataan edelleen käsityönä.

Puukengät tunnetaan töissä ja vapaa-ajalla. Mielikuva sairaalan hoitohenkilökunnan suosikkijalkineesta jo vuosien takaa elää edelleen vahvana. Eikä ihme, sillä jotenkin puukenkä on aina muodissa.

Alkujaan puupohjainen kenkä olikin työkenkä erityisiin oloihin. Nykyisten puukenkien eli ”Clogsien” tarina alkoi Englannista, mutta vasta ruotsalaiset tekivät niistä suosittuja ja muodikkaita.

Puukenkien suljettu etuosa oli aluksi nahkaa, pellavaa tai puukuitua. Nykyään Berkemann-Toefflereissä kengän päällysmateriaalina voidaan käyttää oikeastaan mitä vain, kunhan se on käsin naulattavissa. Ja Toefflerit naulataan edelleen vasaralla ja aidoilla nauloilla Berkemannin Unkarin tehtaalla. Halvempia niittejä ei Toefflereissä käytetä.

 

Poppelipuinen pohjamateriaali saadaan kenkiin kaakkoisesta Euroopasta ja esimerkiksi puukengissä suosittu vasikannahka tulee Italiasta. Berkemann-Toefflerit valmistetaan EU:n ympäristö- ja sosiaalisten standardien mukaisesti.

Perinteisen puukengän valmistustapa on yksinkertainen. Valmistuksessa tarvittava materiaali tuleekin poikkeuksellisen tarkasti hyödynnettyä.

Toefflereistä on tänä päivänä saatavilla eri versioita eri käyttötarkoituksiin. Hyvän muotoilun ansiosta kaikki Toeffler-mallit istuvat hyvin jalkaan, mutta tarkkaa istuvuuttaa vaativissa työkengissä parhaiten toimii remmimalli. Soljella kengän saa säädettyä tarkasti omaan jalkaan sopivaksi.

Toefflereiden erikoisosaaminen löytyy sisäpohjan muotoilusta. Alkuperäisen 5-vaihepohjallisen tehtävänä on tukea jalan luonnollista rullaavaa käyntiä. Esimerkiksi askelluksen loppuvaiheessa varvastyöntö harjoittaa jalkaterien ja pohkeiden lihaksia sekä aktivoi raajalaskimoiden sisäseinämissä olevien laskimoiden taskuläppien toimintaa. Näiden taskuläppien tehtävä on varmistaa, että laskimoveri virtaa aina sydäntä kohti. Lisäksi Toefflereiden välipohjan iskunvaimennus säästää jokaisella askeleella myös selkää.

Alkuperäiset Berkemann-Toefflerit ovat mukavat ja hengittävät. Kevyet poppelipuupohjat valmistetaan edelleen samalla tavalla kuin puoli vuosisataa sitten.